Mekanisk avlivning/bultpistol

 


Mekanisk avlivning är den vanligaste metoden för avlivning av hästar och utförs med hjälp av en bultpistol och stickkniv.

På Ett värdigt slut är det Tomas Öhrling som utför avlivningen med bultpistol.

 

Vi är medvetna om att detta kan vara otroligt nervöst och otäckt för djurägare att vara med om, speciellt vid första gången. Därför är vi supernoga med att vara så lugna och pedagogiska som möjligt då vi inför avlivningen informerar alla närvarande om hur det går till, hur vi kommer att utföra avlivningen och vad som kommer att ske. Vi svarar på frågor och lyssnar på önskemål.
Vill man som ägare inte vara med alls vid avlivningen så kanske det finns en hjälpsam stall-kompis som kan ställa upp och hålla grimskaftet.
Vi har även möjlighet att komma två stycken så ombesörjer vi allt.

 

Tomas förklarar händelseförloppet:
För det första, jag har aldrig tidspress eller någon annanstans jag behöver vara. Uppdraget får ta den tid som krävs.
Först samlar jag alla som kommer närvara och förklarar noggrant förutsättningarna, säkerhetsdetaljer, planerar var avlivningen kommer att ske, var jag kommer att stå och var jag vill att ni står placerade. Några papper behöver fyllas i av hästens ägare och jag identifierar hästen med hjälp av hästpasset. Har hästen ett chip-ID så läser jag av det.

 

Väl på platsen för avlivning så tar vi det lugnt. En hink med godsaker eller havre kan få hästen lugn och inte fundera på vem jag är och vad jag håller i handen. Vi går igenom det sista och kollar så inga oanmälda råkar passera just vid avlivningen.
Jag säger alltid till innan jag avfyrar bultpistolen och kontrollerar att alla närvarande är beredda.

 

Bultpistolen* är endast ett bedövningsmedel. Hästen dör av att jag tömmer kroppen på blod och hjärtat slutar slå.
För att jag skall kunna tömma hästen på blod använder jag en lång stickkniv som jag sticker in i bogen och skär av de stora artärerna.
Enligt svensk lag måste jag först bedöva hästen för att kunna utföra avblodning. Hästen måste alltså vara medvetslös (hjärndöd) så att den varken upplever någonting eller känner smärta.

 

Vid avfyrningen av bultpistolen hörs en dov smäll och innan ljudet hörs är hästen medvetslös och faller omkull omedelbart. Det hela går blixtsnabbt och därför är just mekanisk avlivning den avlivningsmetod som är mest human för hästen.
Omgående efter bedövningen skall avblodningen ske. Detta är inte så vackert och kanske inte det sista minnet man vill ha efter sin häst. Det går därför bra att helt enkelt vända sig om och gå därifrån för att sedan komma tillbaka när allt är lugnt.
Jag kontrollerar först att hästen är helt medvetslös genom att kolla reflexerna i ett öga. Därefter använder jag en lång stickkniv som jag sticker in i bogen och skär av de stora artärerna. Blodet forsar ut och efter några minuter slutar hjärtat slå.
Under tiden hästen ligger ner kan kroppsreflexer, t ex bensparkar och djupa suckar förekomma. Ibland sker inga rörelser alls. Ibland kan det vara lugnt i fem minuter innan kroppen börjar röra sig. Ibland rör sig kroppen mer och hästen drar djupa suckar. Detta är helt normalt men kan upplevas som otäckt för den som inte informerats om det innan.
Jag sitter kvar hela tiden och inväntar att kroppen blir stilla. Vill du komma fram och vara nära din älskade vän så måste du placera dig på hästens rygg-sida så du inte träffas av en reflex-spark om så skulle ske.

 

 * Ordet bultpistol är lite vilseledande eftersom det inte är fråga om någon pistol med kula.
Bultpistolen har formen av en cylinder. Den laddas med en krutladdning som skjuter ut en bult (metallstång) med hög hastighet ur ena änden, vilken hålls mot djurets panna (hjärna). Bulten, som är ca 10 cm lång, lämnar aldrig bultpistolen utan fjädrar tillbaka in i cylindern.

 

 

 

Tillbaka