Mekanisk avlivning/bultpistol

 

Mekanisk avlivning är den vanligaste metoden för avlivning av hästar och utförs med hjälp av en bultpistol och stickkniv.

 

Bultpistolen som används är endast ett bedövningsmedel. Enligt svensk lag måste hästen vara bedövad (medvetslös) för att direkt därefter kunna avblodas genom bröststick. Med hjälp av en lång stickkniv skärs de stora artärerna av. Det kan ta några minuter innan hjärtat slutar slå och hästen dör, men det är ingenting hästen märker/upplever då den är helt bedövad (medvetslös).

 

Ordet bultpistol är lite vilseledande eftersom det inte är fråga om någon pistol med kula.

Bultpistolen har formen av en cylinder. Den laddas med en krutladdning som skjuter ut en bult (metallstång) med hög hastighet ur ena änden, vilken hålls mot djurets panna (hjärna).

Bulten, som är ca 10 cm lång, lämnar aldrig bultpistolen helt utan fjädrar tillbaka in i cylindern.

Vid avfyrningen hörs en dov smäll och innan ljudet hörs är hästen medvetslös och faller omkull omedelbart. Det hela går blixtsnabbt och direkt därefter skall hästen avblodas.

Vid avblodningen sticks en lång kniv in i bogen och skär av de stora artärerna. Blodet forsar ut så att hästen snabbt avlider då hjärtat stannar.

Kroppsreflexer, t ex benspark och djupa suckar, kan förekomma. Det är helt normalt men kan upplevas som otäckt för den som inte informerats om det innan.

 

 

Tillbaka